Operatieassistent, anesthesiemedewerker en recoveryverpleegkundige - mevrouw Bertha Lugtering en mevrouw mevrouw Jannie Kromkamp

Bertha Lugtering en Jannie Kromkamp zijn operatieassistent/anesthesiemedewerker en recoveryverpleegkundige.

Een Anesthesiemedewerker helpt onder toezicht van een anesthesist bij het onder narcose brengen van  patiënten die geopereerd moeten worden. Een Anesthesiemedewerker komt patiënten tegen van allerlei leeftijden en met allerlei klachten.

Deze presentatie is bedoeld voor Havo/VWO

Zo werkt hij/zij tijdens operaties in een team dat onder leiding staat van een plastisch-, cadio-, neurochirurg of een chirurg of artsen met een andere specialisatie.

Hoewel de eindverantwoordelijkheid van de verdoving bij de anesthesioloog ligt, heeft de Anesthesiemedewerker ook een grote verantwoordelijkheid. Vooral bij het bewaken van de lichaamsfuncties moet een Anesthesiemedewerker oplettend en nauwkeurig werken en moet hij direct kunnen reageren als er complicaties optreden. Een Anesthesiemedewerker moet ook stressbestendig zijn aangezien hij onder druk moet werken en ook met sterfgevallen te maken krijgt.

 

(bron: nationale beroepengids)

 

Opleiding

  • De vooropleiding is minimaal een HAVO diploma met bij voorkeur het profiel Natuur & Gezondheid of een MBO diploma op niveau 4.
  • Om Anesthesiemedewerker te worden moet je de HBO opleiding Anesthesiemedewerker hebben gevolgd.
  • Daarnaast zou je nog een verpleegkundige opleiding kunnen doen.

Beroepsvereniging

Meer informatie

 

De beroepenmarkt wordt gesponsord door: