Logopedist - mevrouw Aline Lievers

Mevrouw Aline Lievers is logopedist. Logopedie houdt zich bezig met alles dat te maken heeft met communicatie. Logopedisten onderzoeken, begeleiden en behandelen kinderen en volwassenen met diverse stoornissen op het gebied van adem, spraak, taal, gehoor, mondgedrag, eten en drinken. "

Deze presentatie is bedoeld voor Havo/VWO.

 

Een Logopedist behandelt mensen met stem-, spraak-, taal-, gehoor- en slikproblemen. Patiënten worden onderzocht door middel van tests ten aan de hand van observaties en testresultaten stelt een Logopedist een behandelingsplan samen. Dit wordt altijd gedaan in overleg met de cliënt en eventueel familieleden.

De belangrijkste doelen van een Logopedist zijn het verbeteren van communicatieve vaardigheden van de cliënten (het verstaanbaar maken, ook zonder te kunnen spreken), het aanleren van een betere houding en ademhaling en het bevorderen van de articulatie en stemgebruik.

Het is belangrijk dat een Logopedist zich in kan leven in cliënten. Door de variëteit in leeftijd en aandoeningen kan er geen standaard behandelingsplan worden opgesteld. Naast inlevingsvermogen is geduld een belangrijke factor die een Logopedist moet bezitten. Het is niet altijd makkelijk om de cliënten nieuwe technieken aan te leren. Als pedagoog moet je goed luisteren en ook onuitgesproken reacties van cliënten opmerken.

(bron: nationale beroepengids)

 

Opleiding

  • HBO opleiding Logopedie

Beroepsvereniging

Meer informatie

 

De beroepenmarkt wordt gesponsord door: