Medisch analist - klinisch chemicus - de dames Esther van Nieijenhuis en Ria Homan

De dames Esther van Nieijenhuis en Ria Homan vertellen over de beroepen medisch analist en klinisch chemicus. Zij zijn beide specieel analist en stage begeleider bij het klinisch chemisch laboratorium van het Meander Medisch Centrum.

Deze presentatie is bedoeld voor Havo/VWO.

Een medisch analist is onderzoeker van o.a. cholesterol, bloedtransfusies en erfelijkheid op DNA-niveau.
Een klinisch chemicus is wetenschapper, laboratoriumspecialist op het gebied van o.a. hormonen, kanker en erfelijkheid.

 

De klinisch chemicus is vaak werkzaam in een ziekenhuislaboratorium, waar hij of zij onderzoek doet naar bloed en ander lichaamsvocht. Wanneer er bloed of ander lichaamsvocht wordt afgenomen, en voordat de uitslagen in de handen van de artsen vallen, is het bloed, of ander lichaamsvocht, de verantwoordelijkheid van de klinisch chemicus. De klinisch chemicus stuurt de afdeling laboratorium in het ziekenhuis en geeft ook de leiding hierin. Hij is verantwoordelijk voor de kwaliteitsbewaking en verricht onderzoek en adviseert sommige gevallen wanneer een arts dat aanvraagt.

De klinisch chemicus heeft veel verantwoordelijkheden en moet ook de uitslagen goed kunnen interpreteren en een duidelijk ziektebeeld halen uit de uitslagen van het lab. De combinatie van leidinggevende taken en het doen van onderzoek en dergelijken maakt dit een uitdagende baan. De klinisch chemicus heeft niet alleen een individuele taak, zoals het doen van onderzoek, maar valt direct in het plaatje van leidinggevend personeel. Zodoende maakt dit tot een energie vragende baan met veel onregelmatige werktijden.

(bron: nationale beroepengids)

 

Opleiding:

  • Om klinisch chemicus te worden moet er een behoorlijke weg afgelegd worden. Eerst moet er een natuurwetenschappelijke doctoraalstudie gevolgd worden (WO), denk aan geneeskunde, farmacie, biochemische wetenschappen, chemie e.d.)
  • Hierna wordt een 2-jarige post-doctoraal onderzoek gevoerd.
  • Na al deze jaren van studie volgt een opleiding onder een ervaren klinisch chemicus welke 4 jaar duurt, in een erkend opleidingsinstituut.
 

De beroepenmarkt wordt gesponsord door: