Dierenarts gezelschapsdieren - mevrouw Anneke Wijnbergen

Mevrouw Anneke Wijnbergen is dierenarts gezelschapsdieren in Dierenartspraktijk Hoogland.

Een dierenarts is verantwoordelijk voor de gezondheid en het welzijn van huisdieren, maar moet er ook op toezien dat dierziekten niet worden overgedragen op mensen. Deze beide aspecten van het beroep komen in de voorlichting aan bod.

Deze presentatie is bedoeld voor VWO.

 

Als Dierenarts deel je meestal met meerdere Dierenartsen een praktijk. Je werkt daar samen met een of meerdere dierenartsassistenten die onder andere agendabeheer doen.

Mensen nemen in je wachtkamer plaats wanneer zij met hun dier op controle komen of voor inentingen, maar ook als het huisdier iets mankeert. Als Dierenarts werk je dus veel met zieke of gewonde dieren. In dergelijke gevallen is het aan de Dierenarts om een diagnose te stellen. Het kan nodig zijn om bijvoorbeeld tests uit te voeren in het laboratorium van de praktijk of bijvoorbeeld röntgenfoto's te maken.

Als de diagnose duidelijk is zal de dierenarts een keuze maken voor een bepaalde behandeling en bijvoorbeeld medicatie voorschrijven of  wanneer dat nodig is eventueel opereren. In het laatste geval zal de Dierenarts de operatie ook zelf uitvoeren in samenwerking met de assistenten. 


Naast controle en behandeling van huisdieren kent het werk van de Dierenarts ook een administratieve component, waaronder het bijhouden van patiëntendossiers. Tot slot hebben Dierenartsen de taak mensen voor te lichten over de zorg voor hun huisdieren.

 

Opleiding

  • Vooropleiding: VWO Natuur & Gezondheid of Natuur & Techniek
  • Diergeneeskunde

Beroepsorganisatie

 

De beroepenmarkt wordt gesponsord door: