Interieurarchitect en interieurstylist - mevrouw Angela van Staalduinen en mevrouw Irene van den Brink

Mevrouw Angela van Staalduinen is interieurarchitect en mevrouw Irene van den Brink is interieurstylist. Beiden zijn mede-eigenaar van studio zebra interieurarchitectuur concept styling. (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)  Deze presentatie is bedoeld voor Havo/VWO.

De interieurarchitect is verantwoordelijk voor de inrichting en uitstraling van een bepaalde ruimte. Deze ruimte kan een bepaalde kamer zijn, maar ook het interieur van een heel gebouw. De inrichting wordt vooraf bepaald door middel van gesprekken met de opdrachtgevers, en het vervaardigen en bewerken van een uitgangsschets. Pas als de schets goedgekeurd is, wordt er een definitief ontwerp gemaakt. Hiermee kan de interieurarchitect aan het werk om de details goed neer te zetten en het uiteindelijke ontwerp te realiseren. De interieurarchitect moet niet alleen creatief zijn, maar ook technisch inzicht hebben en realistisch kijk op de haalbaarheid van de uitvoering.

Een interieurstylist creëert en transformeert in een ruimte met zijn expertise een passend interieur voor de bewoners of gebruikers. Hij gebruikt hiervoor zijn creativiteit en kijkt hiervoor naar de persoonlijkheid, de smaak en de stijl van de bewoners of gebruikers. Hieraan voorafgaand bepaalt de interieurstylist de passende en geschikte huisstijl. Binnen deze stijl worden alle andere keuzes voor de aankleding en inrichting van de ruimte op elkaar afgestemd en vertaald in een plan voor de uitvoering ervan. Hierdoor ontstaat er een verfrissend, origineel, harmonieus en persoonlijk interieur. De interieurstylist is een specialist op het gebied van de kleuren in het interieur en heeft een zeer goed inzicht in en gevoel voor esthetiek en sferen. Bij de (re)styling van ruimten houdt de interieurstylist ook rekening met een aantal andere belangrijke aspecten: de functie, de plaats, de vorm en de decoratieve, ruimtelijke en psychologische effecten in die speciale inrichtsituatie. Daarnaast wordt ook rekening gehouden met trends en andere invloeden.

De interieurarchitect moet alles in de ruimte in de gaten houden, bijvoorbeeld omvang, lichtinval, plaats van deuren en bovenal de functie van de ruimte. Wanneer mogelijk moet hij ook met de architect van het gebouw kunnen samenwerken.De werkzaamheden moeten binnen een bepaalde tijdslimiet plaatsvinden, waardoor het noodzakelijk is dat de interieurarchitect goed met stress en druk om kan gaan.

Het is belangrijk dat de schets waarmee de interieurarchitect werkt niet alleen goed getekend is en de juiste elementen bezit, maar ook de opdrachtgever overtuigt. Hiervoor moet de interieurarchitect niet alleen kennis van zaken hebben, maar mensen en hun wensen en eisen goed weten in te schatten. Het gaat meestal niet uitsluitend om de indeling van de ruimte, maar ook om het gevoel dat de toekomstige gebruikers erbij hebben. Details zoals kleur of lichtval kunnen hierbij cruciaal zijn. Om op de hoogte te kunnen blijven van de laatste ontwikkelingen en trends, moet een interieurarchitect de vakbladen goed in de gaten blijven houden en bovendien zelf bepaalde evenementen bezoeken.

 

Opleiding

  •  Een opleiding op de Kunstacademie of in de richting van Interior Design is essentieel om goed als interieurarchitect/stylist te kunnen starten. Alternatieve routes zijn ook mogelijk, maar om als autodidact interieurarchitect/stylist te worden kost veel tijd en moeite.

Meer informatie

 

 

 

De beroepenmarkt wordt gesponsord door Bouwend Nederland: