Brandweerman/vrouw

Deze presentatie is bedoeld voor VMBO/Havo/VWO.

Brandpreventie: als preventist bij de brandweer zijn er twee afdelingen.

1 Vergunning en advies.

Dit houdt o.a. in het toetsen/ beoordelen van bouwplannen. (scholen, kantoren, fabrieken, tunnels, etc.). Je adviseert de gemeente hierin. Het beoordelen doe je met behulp van het bouwbesluit. (boekwerk) Je hebt dan soms overleg met de architect/ projectleider over hun aangeleverd bouwplan als er volgens jouw iets niet helemaal in orde is qua brandveiligheid. Ook inspecties uitvoeren tijdens de bouw hoort bij deze functie. Hierbij let je bijvoorbeeld op of er ook noodverlichting geplaatst wordt.

 2 Toezicht en handhaving.

In deze functie ga je brandveiligheidsinspecties uitvoeren. Dit zijn bijvoorbeeld in scholen, grote kantoorpanden, hotels, gemeentehuizen, politiebureaus, kinderdagopvang, vuurwerkopslagplaatsen, etc. Van deze controles maak je een rapport en je gaat met de klant in overleg wanneer de overtredingen (jouw opgemerkte  punten in je rapport) opgelost zijn. Ook dit rapport gaat naar de gemeente want ook hierin adviseer je de gemeente. 

Deze twee taken hebben te maken met brandveiligheid tijdens het bouwen(1) van een gebouw en tijdens het gebruik (2) van een gebouw. Heel erg belangrijk dus.

Hiernaast geeft de afdeling preventie, voorlichting brandveiligheid aan kinderen van de lagere en middelbare scholen. Maar ook voorlichting aan burgers op markten, open dagen enz.  

 

3 Uitrukdienst

De brandweer helpt mensen als zij acute calamiteiten hebben waar direct op moet worden ingegrepen, de meest bekende zijn natuurlijk brand en ongelukken. Maar ook bij bijv. extreme weersituaties is de uitrukdienst actief. Bij de brandweer moet je over een dosis zelfvertrouwen beschikken, goed kunnen improviseren. Je gaat met mensen om en bent met techniek bezig en dit alles soms onder hele hoge tijdsdruk. Hierom moet je actief, sportief en beoefend blijven. 

Een prachtig beroep, waarbij je soms letterlijk het verschil kunt maken!

 

De beroepenmarkt wordt gesponsord door: