Cameraman/media productie - de heer Chilo Oostergetel en de heer Willem van de Kletersteeg

Chilo Oostergetel vertelt samen met Willem van de Kletersteeg over het beroep cameraman en mediaproductie. Een cameraman maakt video-opnamen. Te denken valt aan filmen tijdens een concert of optreden, maar ook soaps, drama, toneel, talkshows, of documentaires en actualiteiten. Afhankelijk van wat de cameraman moet filmen kan hij werkzaam zijn binnen in een studio of set of op locatie. Op locatie werkt hij veelal zelfstandig, met bijvoorbeeld een geluidsman en verslaggever. In een studio of op een set ben je meestal met meerdere cameramannen. In dit laatste geval zullen vaak stukken beeldmateriaal van verschillende cameramannen door elkaar gebruikt worden in het uiteindelijke product.

Tegenwoordig moet je als cameraman vaak meer in je mars hebben. De budgetten worden kleiner, de tijdsdruk groter. Je wordt daarom vaak ook betrokken bij de productie of de montage. In veel gevallen doe je het zelfs allemaal alleen. Dat vergt dus veel meer kennis en ervaring dan alleen een camera vasthouden. Willem van de Kletersteeg van BAM! Krachtige Videocontent (www.bamvideocontent.nl) staat klaar om al je vragen te beantwoorden over de videoproductie als geheel.

Deze presentatie is bedoeld voor VMBO/Havo.

Als cameraman voer je op set of in de studio vaak een vooraf opgesteld plan uit. Daarin staat o.a. vast wanneer wat in beeld moet, hoe de camera moet bewegen en hoe er gebruik moet worden gemaakt van de zoom. Aan de cameraman de taak om focus en belichting aan te passen voor een zo goed mogelijke kwaliteit en voor het bereiken van de gewenste resultaten.

De cameraman is vaak ook betrokken bij het schrijven van het te volgen cameraplan en beheerst meerdere filmtechnieken.

Wanneer je als cameraman werkzaam bent op locatie bijvoorbeeld om nieuwsfeiten vast te leggen en reportages te maken heb je meer vrijheid omdat er meestal geen vooraf opgesteld plan is. Natuurlijk gebeurt alles wel in overleg met het team.

Bron: Nationale Beroepengids

 

De beroepenmarkt wordt gesponsord door: