Aannemer - mevrouw Karin Ossendrijver

Mevrouw Karin Ossendrijver is directeur van Bouw- en aannemersbedrijf Ossendrijver BV.

Zij vertelt over het beroep van bouwkundige aannemer voor zowel renovatie als nieuwbouw van woningen en bedrijfspanden. Deze presentatie is bedoeld voor Havo/VWO.

Als Aannemer heb je de leiding over een bouwproject. Je werkt vaak als zelfstandige en staat dan aan het hoofd van een aannemersbedrijf. Als Aannemer verzorg je voor een in een contract bepaalde prijs en binnen een afgesproken termijn de oplevering van een volledig voltooid bouwwerk.

 

Vaak schakel je hierbij een architect of architectenbureau in die het ontwerp van het bouwwerk levert. Als je eenmaal de opdracht hebt gekregen om te gaan bouwen moet je als Aannemer zorgen dat je alle vergunningen krijgt en dat alles in overeenstemming is met de wet- en regelgeving.

 

Daarna moet de bouwplaats worden ingericht, moet je personeel aantrekken, zoals de metselaars en de schilders en moet er een werkplanning worden gemaakt. Ook is het natuurlijk belangrijk dat alle materialen volgens een goede planning  worden ingekocht. Als Aannemer heb je dus een grote, verantwoordelijke functie in bouwprojecten, die vooral coördinerend van aard is.

(bron: www.nationaleberoepengids.nl)

 

 

 

 

 

Opleiding

  • Om Aannemer te worden en je diploma te halen volg je de MBO niveau-4 opleiding Bouwkunde. Na afronding van de opleiding ben je niet meteen Aannemer. Vaak moet je nog een diploma voor halen om aan bepaalde voorschriften te voldoen.
  • Naast MBO Bouwkunde kun je ook andere opleidingen volgen zoals bijvoorbeeld bij de Stichting KOB opleiding voor carrièrebouwers.
  • Ook bestaat er een opleiding Bouwkunde op HBO niveau (HTS bouwkunde of bouwtechnische bedrijfskunde)
 

De beroepenmarkt wordt gesponsord door: