Journalist - de heer Alex Engbers

De heer Alex Engbers is journalist en werkte voorheen als hoofdredacteur van De Stentor, Veluws dagblad en als buitenland correspondent bij het Utrechts Nieuwsblad. Inmiddels werkt hij bij een ander onderdeel van Wegener, dat eigenaresse is van De Stentor.

Deze presentatie is bedoeld voor VMBO/Havo/VWO.

Een Journalist onderzoekt (belangrijke of opvallende) gebeurtenissen, en creëert daarna vanuit de bovengebrachte feiten een verhaal dat een bepaald publiek aan zal spreken. Dit verhaal kan zowel schriftelijk als visueel gebracht worden. Het is belangrijk dat een Journalist goed onderzoek kan doen en de gebeurtenissen op zo'n manier analyseert dat er een concreet verhaal ontstaat, dat bovendien relevant is voor de doelgroep. Een Journalist moet zelf ook het nieuws volgen en een netwerk onderhouden, om over voldoende bronnen te beschikken om een zowel volledig als actueel item te kunnen maken.

Er bestaan meerdere soorten journalistiek. Een Journalist kan bijvoorbeeld voor een bepaald medium of binnen een specialisme (economie, buitenland, etc.) werken. Een Journalist zal vaak freelance werken, maar kan ook in dienst zijn van een krant of programma. Een dag van een oorlogsjournalist in Afghanstan die voor een t.v.-journaal reportages maakt ziet er natuurlijk heel anders uit dan van de verslaggever van hetzelfde journaal die een item brengt over Koninginnedag. In het algemeen is journalistiek een vrij beroep, maar voor toegang tot bepaalde locaties heeft een Journalist wel een perskaart of bepaalde (andere) accreditaties nodig.

Opleiding

  • Bijna elke Hogeschool in Nederland biedt een opleiding in de Journalistiek aan.
 

De beroepenmarkt wordt gesponsord door: