Purser/steward(ess) - mevrouw Yolande Hens en mevrouw Constance Hage

Om steward(ess) te worden moet je minimaal een havo-diploma gehaald hebben of een mavo-diploma, aangevuld met een afgemaakte middelbare beroepsopleiding (bijvoorbeeld toerisme of verpleegkunde). Je moet in ieder geval examen Engels hebben gedaan en een redelijke kennis bezitten van Duits, Frans of Spaans. Verder moet je minimaal 21 jaar oud zijn en niet te klein of te groot. Wie te klein is, kan in de pantry (boordkeuken) nergens bij. Ben je te groot, dan stoot je al gauw je hoofd in het gangpad van de cabine, zeker bij kleinere types vliegtuigen. Het hardnekkige beeld dat je alleen als stewardess wordt aangenomen als je heel mooi bent, is beslist onjuist. Maar je moet er wel goed verzorgd uitzien. Heel belangrijk is dat je vriendelijk en hulpvaardig bent. 

Deze presentatie is bedoeld voor Havo/VWO.

Een steward of stewardess moet er alles aan willen doen om het de passagiers zoveel mogelijk naar de zin te maken. Zo’n passagiersgerichte instelling vindt men het allerbelangrijkste. Het geldt evengoed voor een korte vlucht naar Londen als voor een reis van meer dan twaalf uur naar Singapore. Maar voor meisjes en jongens is hét motief om stewardess of steward te worden, vaak een heel andere: “Ik wil de hele wereld zien!”

Wanneer je aan de genoemde eisen voldoet, kom je in aanmerking voor een opleiding tot steward(ess). Tenminste als de KLM op dat moment cabinepersoneel nodig heeft. De opleiding duurt zes weken. Als je aan boord leiding wilt geven aan stewards en stewardessen, bestaat de mogelijkheid om je eerst op te werken tot purser en later senior purser. Je moet daarvoor eerst een aantal jaren ervaring hebben en bovendien nog aanvullende examens afleggen. KLM heeft ongeveer 8.700 stewardessen en stewards in dienst.

 

De beroepenmarkt wordt gesponsord door Bouwend Nederland: