Piloot - de heer Rits Wildervanck

Een piloot is verantwoordelijk voor het besturen van een vliegtuig, in samenwerking met een collega (co-)Piloot. Tijdens een vlucht vliegt de piloot zelf bij het opstijgen en het landen, maar zal de automatische piloot de grotere afstanden op cruisehoogte afleggen. De piloot moet onder allerlei weers-, tijds- en terreinomstandigheden te vliegen om een succesvolle vlucht te garanderen. In bijzondere situaties neemt hij het roer over van de automatische piloot.

Deze presentatie is bedoeld voor Havo/VWO. 

Het vliegen beslaat niet het simpelweg sturen, gas geven en remmen, maar heeft meer weg van het controleren van computersystemen en boordinstrumenten. Het onderhouden van radiocontact met de luchtverkeersleiding omtrent de vlucht (koers) en eventuele obstakels (weersomstandigheden) en het onderhouden van contact met andere piloten over hun vluchten horen ook bij het takenpakket van de piloot.

(bron: nationale beroepengids)

 

Opleiding

  • Om toegelaten te worden tot een opleiding tot piloot dient men minimaal te beschikken over een HAVO of VWO diploma met Engels, Natuurkunde en Wiskunde. Afhankelijk van de gekozen opleiding, technische HBO opleidingen waarbij als extra een vliegbrevet gehaald kan worden of WO opleidingen waar men alleen op de vliegaspecten focust, kennen verschillende instroomeisen.
 

De beroepenmarkt wordt gesponsord door: